Dieta malucha cz. II

W poprzednim tygodniu pisaliśmy o diecie malucha w 1 roku życia. Dzisiaj zajmiemy się dietą dwulatków i starszych dzieci.

W drugim roku życia i później dziecko musi mieć bardzo urozmaiconą dietę. Każdego dnia powinno się w nim znaleźć sporo nabiału, gdyż zapotrzebowanie na wapń jest wtedy szczególnie wysokie. Podawane dziecku mięsa powinno się rozdzielić - mięso czerwone 2-3 razy w tygodniu, drób podobnie, 1-2 ryby, podobnie jak jaja. Oprócz świeżych owoców należy też podawać dziecku świeże, surowe warzywa. Wszystkie warzywa i owoce muszą być jednak bardzo dokładnie umyte, gdyż wrażliwy układ pokarmowy tak małego dziecka bardzo źle reaguje na wszelkiego rodzaju zarazki i zanieczyszczenia. Częstym błędem rodziców jest zapychanie dziecka między posiłkami przekąskami w rodzaju bułek mlecznych czy chrupek. Powinno być to wyłącznie rozwiązanie doraźne, np. kiedy nie mamy możliwości nakarmienia dziecka w podróży. Rodzice często pomijają w diecie dziecka niektóre pełnowartościowe pokarmy, takie jak grube kasze czy rośliny strączkowe, bardzo często też nie potrafią przygotowywać potraw na bazie ryb, które to potrawy są niezwykle ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka i stanowią konieczne urozmaicenie źródła białka i są niejako odpoczynkiem dla układu pokarmowego dziecka po dniach “mięsnych”. Kolejnym grzechem głównym rodziców jest dosładzanie pokarmów, a jeszcze częściej napojów oraz podawanie gotowych pokarmów zawierających cukry proste. W diecie małego dziecka powinno być ich jak najmniej, a źródła węglowodanów powinny w większości stanowić produkty zbożowe z pełnego przemiału oraz świeże warzywa i owoce. Dzieci oczywiście wolą pokarmy słodkie i bardzo szybko się do nich przyzwyczajają, co stanowi ogromne zagrożenie dla ich zębów. Oczywiście każde dziecko powinno mieć myte zęby przynajmniej 2-3 razy dziennie, powinno też być przyzwyczajane do wypluwania pasty i w miarę możliwości myć zęby jak najbardziej samodzielnie.